čtvrtek 27. července 2017

Bitcoin - digitální zlato nebo Ponziho schéma? Část 1.

Pozornost širší veřejnosti teď dostává digitální měna Bitcoin a deriváty (Ethereum, LiteCoin).

 
Chci tímto varovat ty, kteří zvažují "investici" do Bitcoinu. Je jistá (podle mě malá) šance, že se BitCoin dlouhodobě ujme. Je také jistá (podle mě o dost větší) šance, že BitCoin selže a jeho hodnota půjde kamsi třem stům dolarů, kde ji budou držet obchody s drogami a ransomware (vydírací počítačové viry). Detaily můžu vysvětlit u piva nebo na Investičním Pivu.

Tím nechci říct, že není možné, že na Bitcoinu vyděláte. Ale určitě tam nepřesouvejte svoje životní úspory. Doposud se jedná o skoro čisté Ponziho schéma, krásně zabalené do technologického hávu. Berte to jako kasino. (Tento odstavec je moje pojistka proti tomu, aby se mi budoucnost vysmála, kdyby se to - against all odds - ujalo )

Dále jsou tu další měny. U některých je trochu větší šance, že se stanou globálně používanou digitální měnou, ale opět bych trochu váhal, jestli budou hrát roli "digitálního zlata" či "uchovatele hodnoty". Jsou to jen čísla, výsledky zbytečných výpočtů. Přijde světová válka, komunismus, nebo cokoliv podobného (fakt myslíte, že se to už nikdy nestane?). Sami posuďte, jaká bude v takové situaci poptávka po číslech.

Co hodnotu má, je myšlenka tzv. blockchainu. Ta je ovšem velmi snadno replikovatelná. Kdokoliv si může udělat kryptoměnu. Kdo s tím tedy přijde také? Banky, státy, velké korporace. Banky budou mít patentované technologie (již se dějě), státy měny zregulují (již se dějě), nabídnou kvalitní rychlé služby a záruky, na které jsme zvyklí z bank (v přípravě), a budou svoje měny propagovat (banky), vynucovat (státy), a podporovat (firmy). To vše může původní průkopnické měny znehodnotit.

K tomuhle příspěvku mě přiměl dotaz známého, jestli má peníze ze stavebka dát do Bitcoinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Bitcoin propaganda: Bitcoin will displace banks

It's a common motivation for Bitcoin fans, or more generally, crypto fans, that it will displace banks. The idea is that when you have ...